17 Temmuz 2014 Perşembe

Biyometrik kimlik doğrulama uygulaması için geri sayım başladı

Sosyal Güvenlik Kurumu Biyometrik Kimlik Doğrulama Projesi, üniversite hastanelerinin tümünü kapsayacak şekilde genişliyor. Hâlihazırda tüm özel hastanelerde kullanılan damar izi ile kimlik doğrulama uygulamasının üniversite hastanelerinde yürürlüğe girme tarihi Eylül 2014 olarak belirlendi. Vatandaşlar bu tarihten itibaren üniversite hastanelerinden hizmet alırken kimliklerini damar izi yöntemiyle doğrulayacak . Bu sayede sağlık hizmetlerinde sahteciliğin önüne geçilecek.


Sağlık sektöründe “kimlik sahteciliğine’’ son vermeyi hedefleyen Sosyal Güvenlik Kurumu Biyometrik Kimlik Doğrulama Projesi Eylül 2013’te özel hastanelerde kullanıma girdi. Eylül 2014’ten itibaren üniversite hastanelerini de kapsayacak uygulama sayesinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kimlikleri sahteciliğe yer bırakmayacak şekilde doğrulanabiliyor.
Sistemde kullanılacak olan SGK onaylı cihazlardan biri olan BioPOS; vatandaşların kimlik bilgilerini cihazın dünya standartlarındaki çift katmanlı güvenlik teknolojisi ile koruyor.
BioPOS ile parmak damar izi doğrulaması nedir?
BioPOS ile parmak damar izi doğrulaması, herkeste farklı yapıya sahip olan parmak damarı izinin şifrelenerek Biopos cihazıyla tekrar okunmasına dayanıyor. Biopos bir Türk şirketi olan Proline tarafından geliştirilmiştir. Hâlihazırda özel hastanelerde yürürlükte olan uygulama kapsamında vatandaşlar sağlık kuruluşlarına yaptıkları ilk müracaatta BioPOS cihazlarına parmak damar izlerini kaydettirerek sisteme giriyor. Vatandaşların parmak damar izi bilgileri SGK merkezinde bulunan sunucularda şifreli olarak saklanıyor. BioPOS cihazı, sağlık hizmeti almaya gelen vatandaşların parmak damar izleri ile T.C. kimlik numaralarını eşleştiriyor. Hizmet almak isteyen vatandaşın kimliği onaylanıyor. Böylelikle haksız hizmet alımının önüne geçiliyor.
Türk mühendislerinin geliştirdiği BioPOS cihazı hem mobil hem güvenli
Vatandaşlar sağlık kuruluşlarına yaptıkları ilk müracaata BioPOS cihazlarına parmak damar izlerini kaydettirerek sisteme giriyor. Uygulama daha önce özel hastanelerde kullanılıyordu. Wi-Fi ve 3G ile mobil kullanımı destekleyebilen cihaz, fiziksel bir mekâna bağlı olmadan da kullanılabiliyor.
Tüm Türkiye’de kurulum, bakım ve servis desteği
Proline’ın 81 ilde 7/24 çalışan hizmet ağı ve servis noktaları sayesinde SGK’ya bağlı tüm özel ve üniversite hastanelerinde kullanılabilecek olan BioPOS cihazının kurulum, bakım ve servis desteği hızlı bir şekilde sunulabiliyor. Cihaz, önümüzdeki yıllarda herkesin elinde olacak yeni elektronik kimlik kartları ile de uyum sağlayabilmek amacıyla tasarlandı. Kolay kullanıma elverişli bir ara yüze sahip olan cihaz, teknoloji altyapısı, güçlü donanım özellikleri ile kayıt ve doğrulama işlemlerini hızlı bir şekilde gerçekleştiriyor.

0 Yorum: